tiistai 23. kesäkuuta 2015

Suojautuminen ripsiliimoilta

Rakas ripsitaiteilija. Huolestuttaako sinua alati yleistyvät herkistymiset työssämme ärsyttävien kemikaalien parissa?

Kevennä mieltäsi suojautumalla oikein! 😊

Käytä suojahanskoja (suositeltu materiaali esim nitriili) sekä hengityssuojainta (kaasusuodattimilla).
Altistuminen aineille tapahtuu sekä hengitysteitse että myös ihon kautta.


Ripsiliimoilta tulee suojautua kaasut ja höyryt suodattavalla hengityssuojaimella.
(lue: puolinaamari)
Paperimaski/suusuoja ei sisällä mitään höyryjä suodattavaa, vaan se on lähinnä esteettinen suoja, jottei esimerkiksi tekijän hengityksestä kulkeudu mitään asiakkaan kasvoille.

Kuvassa alempana on ruotsalaisen ripsimerkin kouluttajan käytössä oleva suojahuppu, jossa on raitisilmapuhallin. Tämä antaa lähes täydellisen suojan kasvojen iholle, silmille, sekä hengitysteille. Ericalla todettiin työperäinen astma vain 3kk ripsityönsä aloittamisen jälkeen. Tällä hupulla hän pystyy tekemään rakastamaansa työtä. Itse teen tällä hetkellä vastaavalla raitisilmapuhallin+maski -yhdistelmällä töitä. Valitettavasti kuitenkaan täysin 100% suojaa ei tähän työhön ole. Edellä mainituilla suojaimilla päästään kuitenkin hyvin lähelle!

Myös asiakas altistuu liiman höyryille hieman hengitysteitse. Ärsytys/herkistyminen voi tekijällä, kuten myös asiakkaallakin ilmetä hengitystieoireiluna eli flunssan kaltaisilla oireilla laiton jälkeisinä päivinä. Siitepölyallergisten on fiksua pitää ripsistä taukoa allergia-ajan, sillä niille reagoiminen tarkoittaa samalla, että keho on silloin herkempi reagoimaan myös ripsiliimoille. Astmaattikojen kannattaa valita ripsiajaksi mieluummin päivän ensimmäinen, kuin viimeinen aika, jolloin liimahöyryjä ei ole tilassa paljoa. (Ellei tilassa ole koneellista ilmanvaihtojärjestelmää, joka vaihtaa ilmaa tasaisesti koko ajan.)

Sekä asiakas että tekijä voivat saada seuraavia oireita: 
Silmä-ärsytys: Silmien voimakas punoitus, kirvely, kipu, kyynelvuoto, sarveiskalvon samentuma, näköhäiriöt.
Ihokosketus: Ihon punoitus, turvotus, kutina ja ihon kuivuminen.
Hengitys: Yskä, aivastelu, päänsärky, käheys sekä nenä- ja nielukipu.

Ripsiliimojen ainesosat ovat haihtuvia, ja kevyempiä kuin ilma. Tämä tarkoittaa että ne ensin nousevat hieman ylöspäin suoraan tekijää kohti, mutta leijailevat kuitenkin tilassa mihin tahansa. Kesäaikaan voi hyödyntää tuuletinta tai ylimääräistä ilmastointilaitetta kuljettamaan ärsyttäviä höyryjä itsestä ja asiakkaasta poispäin! 

Hengityssuojainvalmistajalta 3M:ltä saatujen suositusten mukaan he suosittelevat mm. alla olevia puolinaamareita ripsiliimojen kanssa työskentelyyn, siksi mekin suosittelemme niitä!








Turvallista ripsitaiteilua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti